Alimentatia la femeia insarcinata

ALIMENTAŢIA GRAVIDEI
Ea trebuie să fie echilibrată cantitativ şi calitativ, pentru a garanta creşterea normală a fătului şi pentru a înlocui consumurile viitoarei mame.
Alimentaţia echilibrată asigură buna funcţionare a pielii, rinichilor, inimii, organelor digestive şi a tuturor celorlalte organe.

O alimentaţie adecvată pregăteşte condiţiile unei bune alăptări a viitorului copil.

Pentru îndeplinirea acestor deziderate să nu vă închipuiţi că trebuie să mîncaţi mai mult decât simţiţi nevoia. Dacă nu aţi respectat acest lucru este sigur că aţi suprasolicitat organele dv. digestive şi excretorii şi nu veţi obţine altceva decât plusuri inutile de grăsime.

În consecinţă, orice femeie gravidă trebuie să ştie ca nu numai cantitatea de alimente ingerate contează, ci şi compoziţia lor. Alimentaţia va fi cât mai variată, pentru a oferi fiinţei în formare toate elementele de construcţie necesare (proteine, hidrocarbonate, grăsimi, vitamine, substanţe minerale).

„POFTELE CURIOASE" ALE GRAVIDEI
Fiecare din noi cunoaşte „din bătrâni" că femeia însărcinată „pofteşte" ... şi atunci când „pofteşte" trebuie satisfăcută, altfel poate pierde sarcina (?); unele „poftesc" oţet, altele cretă, varul de pe pereţi sau alimente picante (piperate, ardeiate etc). Şi acum iată cauza acestor „pofte curioase": femeia gravidă simte nevoia acelor substanţe care-i lipsesc pentru construcţia micii fiinţe pe care o plămădeşte, ca şi pentru menţinerea propriei sale sănătăţi. Mănâncă „varul de pe pereţi", deoarece calciul îi este absolut necesar formării oaselor fătului şi consolidării propriului său sistem osos.
Dar nu numai aceste „necesităţi imperative" dirijează poftele femeii gravide. Uneori, nevoia de variaţie în alimentaţie, alteori un capriciu, o lipsă de autodisciplină, datorită — am putea spune — „autorăsfăţului".

Din cele arătate, reiese că atunci cînd vă tentează un aliment oarecare trebuie să controlaţi dacă alimentaţia dv. este suficient de variată. Puteţi ceda unor tentaţii (o prăjitură la cofetărie, o bucată de peşte picant.

..), dar este bine să vă abţineţi de la altele (alcoolul!).

CE ALIMENTE TREBUIE CONSUMATE
Nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a gravidei: laptele (500 ml—600 ml pe zi), untul, ouăle (fără să depăşească unul pe zi), fierte sau integrate în mâncare. La masa gravidei nu trebuie să lipsească verdeţurile crude şi bine spălate (salata, spanacul, morcovii), fructele.

Untura de peşte, mai puţin plăcută la gust, poate fi înlocuită cu vitamina D în anotimpul rece (între octombrie şi mai).

Pe lângă acestea, consumaţi şi făinoase sub forma de pâine neagră, tăiţei, macaroane, prăjituri etc.

Aşa cum am menţionat mai sus, organismul gravidei are nevoie de: următoarele principii alimentare:
1.  Proteine pentru construcţia ţesuturilor. Se găsesc în carne, brânză, ouă, cereale etc.
2.  Hidraţi de carbon (amidon şi zahăr), care prin ardere dau organismului energia necesară diferitelor funcţii. Se afla în făinoase, pâine, prăjituri, cartofi, zahăr.
3.  Grăsimile care prin ardere produc şi ele energie. Se găsesc în unt, grăsimi animale, ulei, nuci, măsline etc.
4.  Substanţele minerale din care organismul construieşte oasele şi dinţii. Se găsesc din abundenţă în lapte, legume şi fructe. Nu opăriţi legumele! În apa în care au fiert acestea se află dizolvate toate substanţele minerale. Folosiţi-o pentru prepararea, supelor.
5.  Organismul uman mai are nevoie de toate vitaminele. Ele se găsesc din abundenţă în fructe, legume, untură de peşte, cereale, ouă, produse lactate şi carne.

IMPORTANŢA ANUMITOR SUBSTANŢE MINERALE
Aici este vorba în primul rând de calciu şi fosfor, necesare pentre construcţia oaselor, muşchilor şi dinţilor. Viitoarea mamă va mânca alimente ce conţin aceste substanţe: lapte şi brânză pentru bogăţia de calciu şi ouă pentru cantitatea mare de fosfor.
Pentru formarea globulelor roşii din sânge este nevoie de fier. Acesta se află în legume, ouă şi carne.

Rahitismul este una dintre bolile cele mai răspâdite la vârsta sugarului, cu urmări uneori grave. Preîntâmpinarea acestei boli trebuie să înceapă înainte de naşterea copilului, în primul rând printr-o alimentaţie echilibrată a mamei. Deci, consumaţi alimente care conţin mult calciu şi fosfor!

Dar aceasta nu este de-ajuns. Mai este nevoie de soare, care prin razele sale ultraviolete determină fabricarea în piele a vitaminei D. Numai în prezenţa acestei substanţe poate fi utilizat calciul şi fosforul, care altfel se elimină nefolosite.

Gravidele îşi vor expune deci moderat corpul la soare în lunile de vara, iar în lunile de iarnă vor primi, la indicaţia medicului, vitamina D sub formă de untură de peşte, în picături sau fiole.

Şi ACUM... LA CE TREBUIE SĂ SE RENUNŢE
Dacă va place carnea, puteţi mânca fără restricţii. Totuşi . . . nu exageraţi. Evitaţi carnea mai greu digerabilă (vânat, conserve, miel, porc gras. Peştele este indicat prin conţinutul bogat în iod.

Evitaţi excesul de cafea naturală, întrucât dăunează sistemului nervos.

Renunţaţi complet la alcool (reţineţi că berea şi vinul sunt tot băuturi alcoolice), care este o otravă pentru ţesuturi. Femeia gravidă nu trebuie să consume niciun fel de alcool, nici măcar în cantităţi mici, deoarece acesta exercită o acţiune toxică asupra sarcinii.

Tutunul este şi el dăunător. Vă recomandăm să renunţaţi la fumat când sunteţi gravidă. Ştim că este greu uneori, dar copilul dv. merită acest sacrificiu.

Nu consumaţi prea multe făinoase, dulciuri şi lichide. Vă îngrăşaţi prea mult şi acest lucru nu este bine nici în momentul naşterii şi nici estetic.

Mesele trebuie să fie regulate, ritmice. Mâncaţi mai puţin, dar mai des şi la ore regulate.

MEDICAMENTELE ŞI SARCINA
Să nu vă închipuiţi că înghiţând tot felul de tablete, pilule, prafuri şi siropuri, acestea vor folosi viitorului dv. copil.

 Aşa cum am arătat, vitaminele, fierul şi calciul pe care sunteti tentată să le înghiţiţi sub formă de comprimate sau siropuri se află din belşug în alimente. Veţi recurge la acestea la indicaţia medicului, numai el fiind în măsură să aprecieze lipsa preponderentă a uneia din aceste substanţe în organismul dv.

A SOSIT TIMPUL ABŢINERII DE LA MÎNCARE!
Vă aflaţi în ultimele 3 luni de sarcină. Este timpul să vă mai frânaţi pofta de mâncare (prin voinţă fireşte). Mâncaţi doar pentru a potoli strict foamea şi nu „pe saturate". Îngrăşându-vă prea mult veţi avea dificultăţi la naştere.

Evitaţi sarea în mâncare în ultimele 4 saptămâni înainte de naştere. „Dar mâncarea nu are niciun gust" veţi spune dv. Nu-i nimic, veţi mânca mai puţin şi acest lucru este bine în această perioadă.

EVITAREA  CONSTIPAŢIEI
Căutaţi neapărat să aveţi scaun zilnic. Substanţele reziduale trebuie eliminate în fiecare zi, altfel unele dintre ele trec în sânge şi îngreuiază munca rinichilor, care şi aşa sunt suprasolicitaţi (ei muncesc atât pentru mamă, cât şi pentru copil).

Cu puţină voinţa şi răbdare, acest deziderat nu este prea greu de îndeplinit. Faceţi-vă un program. Încercaţi zilnic la aceeaşi oră.. . De pildă, dimineaţa după ce aţi mîncat. La început va fi mai greu, dar mai târziu „intestinul se disciplinează" şi veţi avea în cele din urmă scaun zilnic şi regulat.

Deci, prima condiţie pentru a avea scaun zilnic, ar fi: să nu vă grăbiţi, să perseveraţi şi să vă creaţi un program pe care sa-l respectaţi cu consecvenţă.

CAUZELE CONSTIPAŢIEI
Una dintre cauzele constipaţiei constă din ingestia unor cantităţi prea mici de lichide (lichidele fiind acelea care înmoaie scaunul). Este posibil ca laptele în exces să vă constipe! Sau făinoasele în exces! Poate mâncaţi prea puţine legume? Sau folosiţi în exces laxativele? Încercaţi să măriţi cantitatea de lichide ingerate, fără a reduce laptele (prin lichide înţelegând şi cele din supe, fructe, legume). Eventual mai renunţaţi la prăjituri şi alte făinoase şi înlocuiţi-le cu cartofi (aceştia nu produc constipaţie!). Folosiţi pâinea neagră. Mâncaţi multe fructe (mere, pere cu coajă) şi legume crude. Acestea conţin celuloză care nu se resoarbe, ci se elimină. Încercaţi compotul de prune, chiar de prune uscate, seara şi dimineaţa înainte de masă.

Alteori, constipaţia este o urmare a modului de viaţă sedentar. Deci, mai multă mişcare şi gimnastică în aer liber! Dacă sănătatea permite,puteţi face gimnastică până în luna a VII-a şi chiar a VIII-a de sarcină.

Dacă   toate  acestea   sânt  ineficace,   veţi  putea  folosi   laxative,   însă numai la  indicaţia  medicului.

În cele din urmă puteţi folosi şi clismele sau supozitoarele pentru a avea scaun. Clismele nu trebuie facute prea des, deoarece pot dăuna rectului şi pot fi cauze ale colitelor.