Săptamana 4 (bebelusul la o luna) - Activitati pentru bebelusi

Săptămâna 3                                           Săptămâna 5

0 ani - Saptamana 4 (bebeluşul sugar la o lună de la naştere)

Gimnastica in pat

Puteţi cumpăra o zornăitoare elasctică sau poţi face una acasă:
Taiati dintr-un elastic lat de 6-7 mm o bucata mai lunga cu 10-15 cm decât pătuţul copilului. Faceţi trei noduri largi, nestrânse, la 8-10 cm distanţă unul de altul, inainte sa legati capetele elasticului de fiecare parte a barei de sus a patului. Taiati şi strecurati trei bucati scurte de elastic prin nodurile nestranse. Legati uşor doua dintre ele şi pastrati-le pentru a le folosi mai tarziu. Legati bine un mosor colorat (eventual vopsiti cu un creion marker rosu unul necolorat) pe cel de-al treilea nod nestrans. Trageti de elastic si strangeti nodul. Mosorul si celelalte doua obiecte ce vor fi puse ar trebui sa atarne suficient de jos, pentru ca nou-nascutul sa le poata atinge cand va fi pregatit.

In prima zi, incercati sa-i starniti interesul miscand mosorul înainte si inapoi. Observati ochii copilului. Urmareşte el mişcarea mosorului? Incearca el sa-l apuce? Zambeste? Vorbiti copilului in timp ce faceti cu el aceste activitati.

A doua zi atarnati in nodul nestrans de langa mosor un capac de plastic invelit in folie stralucitoare de aluminiu, din cea folosita in bucatarie. Urmati pentru capac aceeasi procedura ca pentru mosor.

Observati reactia copilului. Apoi mişcati in fata si in spate, atat mosorul, cat si capacul. Uitati-va daca nou-nascutul raspunde in vreun fel.

In ziua urmatoare, legati un clopotel mai mare sau o zornaitoare in cel de-al treilea nod nestrans. Miscati clopotelul ca sa sune. Observati reactia copilului. Incearca sa atinga obiectul care produce sunete?

Pentru restul saptamanii si mai tarziu, repetati procedura cu mosorul, capacul şi clopotelul. Bebelusul va descoperi in curand ca mosorul si capacul nu fac nici un zgomot cand sunt mişcate. În vreme ce clopotelul face. Aceasta activitate poate servi pentru a distra din cand in cand copilul.

Observaţi copilul si remarcati schimbarile in reactiile si mişcarile lui. Şi-a intins braţele si picioarele? Îşi intoarce cu mai multa uşurinta capul? Îl ridica putin? Urmareşte un obiect in mişcare? Are tendinta sa-să intoarca micutul capul atunci cand va mişcati prin camera? Pare corpul copilului ca se misca in directia luminii sau a sunetului ?

Repetati toate activitatile sugerate. Amintiti-va sa începeti cu partea stanga, atunci cand îi mişcati partile corpului, astfel încât simtul existentei partilor laterale ale corpului sa fie întărit. Continuati, de asemenea, sa mişcati intregul corp al copilului cu blandete, de la stanga la dreapta, in momente diferite, pentru a consolida acest simt. Este la fel de important sa repetati exercitiile ochi-lumina si sa ii vorbiti, sa-i cantati, sa-i fredonati sau sa asculte muzica, pentru a pastra vii simţirile copilului.

În timpul primei luni de viata, un copil se adapteaza noului său mediu. Ideea de baza este acum stimularea simtului pipaitului. Activitatile de inceput trateaza relatia pipait-partile corpului. Activitatile cu lumina si sunet servesc pentru a initia stimularea ochilor si urechilor.

In anumite momente, toate activitatile primei saptamani ar trebui repetate pentru a statornici capacitatea bebelusului de a descoperi intregul corp, portiuni ale corpului, existenta partilor laterale, ca si sensibilitatea la lumina si sunet.

Periodic, ar trebui sa mişcati copilul din pozitia pe burta in cea pe spate. Alternaţi pozitiile, aşezând copilul la un capat sau altul al patutului, leaganului sau carutului. Aceasta va stimula perceptia copilului asupra noului sau mediu.

vezi: ACTIVITATI PENTRU BEBELUSI: Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni