Saptamana 2 (perioada de nou-nascut) - Activitati pentru bebelusi

Săptămâna 1                                       Săptămâna 3

0 ani - Saptamana 2 (perioada de nou-născut)
 
Ce reactie are copilul la lumina?

La nastere, copilul reactioneaza la lumina, la obiectele stralucitoare sau in miscare. Întorcandu-si capul ca sa urmareasca stimtul.  

Ochii  copilului  pot  parea  a nu  fi  perfect focalizati. Totusi, acesta nu este un motiv de ingrijorare. Ridicati abajurul de pe o lampa, permitand luminii sa patrunda   pe   fereastra.   Notati   daca  nou-nascutul  isi intoarce capul catre lumina. Inchideti obloanele si, in alta parte a camerei, aprindeti o lumina ori folositi un blitz fotografic. Evitati sa iluminati direct ochii copilului. Lasati lumina sa bata pe perete. Notati daca bebeluşul işi întoarce capul in directia luminii. Astfel, deprindeti copilul cu existenta celor doua directii, stanga şi dreapta, si in acelasi timp il invatati sa reactioneze la stimuli luminoşi.

Îi invatati sa-si miste capul dintr-o parte in alta, având un scop. Veti observa, de asemenea, cum copilul va învata sa recunoasca si sa raspunda la vocea mamei de la o varsta frageda.
Repetati activitatile de mai sus din cand in cand in tirmpul saptamanii. Fiind consecventi in aplicarea exercitiilor interactive, veti preveni ramaneri in urmă in procesul de dezvoltare.
Repetati toate activitatile pe care le-am sugerat in Saptamana 1. Nou-nascutii invata la aceasta varsta mecanic. De aceea, repetati si iarasi repetati aceleasi activitati. Pe masura ce copilul creşte, el va invata si prin alte mijloace.
Amintiti-va sa-i vorbiti, sa-i cantati, sa-i fredonati. Nou-nascutii au nevoie de acesti stimuli auditivi.

vezi: ACTIVITATI PENTRU BEBELUSI: Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni