Saptamana a 14-a de sarcina. Ghid Sarcina pe Saptamani

Săptămâna 13 de sarcină     |    Săptămâna 15 de sarcină

 

Saptamana a 14-a de sarcină. Ghid Sarcina pe Saptamani (Trimestrul II - luna a 4-a)
Modificările bebeluşului care au loc în săptămâna a 14-a de sarcină:

sarcina pe saptamani Saptamana 14 de sarcina

Ce se întâmplă cu copilul tău în a 14-a săptămână (4luni) de sarcină?


-copilul tău se află în continuă creştere, acesta are în jurul a 8-9cm şi cântăreşte aproximativ 60 de grame;
- corpul său este acoperit de lanugo (un pufuleţ fin) care continuă sa crească până în saptamana a 28-a de sarcină
-percepe zgomotul sau lumina, aceşti stimuli dacă sunt puternici poate provoca o tresărire a micuţului tău;
-i s-a format amprentele, devenind o persoană unică
-din luna a IV-a placenta este cea care asigură fătului în totalitate nutriţia. -citeşte Cum se hranesc embrionul si fatul in uterul mamei

-oasele continuă să se osifice, glanda tiroidă începe să producă hormonii tiroidieni. Mâinile continuă să crească în lungime şi să devină mai proporţionate fata de restul corpului.

-Ficatul începe să secrete bila, care este depozitată în vezica biliară (fierea), iar splina incepe sa produca globulele rosii ale sângelui.

-Bataile inimii se pot vedea si auzi cu ajutorul unui ecograf doppler, la fel si mişcările fetale.

-ecografic, fătul poate fi surprins cum îşi suge degetul, cum face grimase, cum se încruntă datorită conexiunilor care au început să se facă între creier şi muşchii feţei;

-când mama pune mâna pe abdomen copilul are tendinţa să se apropie de peretele uterin.

 

Ce se întâmplă cu tine în a 14-a  săptămână (4luni) de sarcină?


-burtica prinde contur, hainele în care încăpeaţi altădată încep să vă strângă -este momentul să vă înoiţi garderoba cu haine largi, daca este posibil să vă luaţi haine de femei gravide. Hainele strâmte blochează circulaţia sangvină şi nu fac deloc bine copilului dumneavoastră;
-ve-ţi lua dimensiuni în talie
-veţi observa o linie întunecată (linia nigra) care coboară pe mijlocul abdomenului;
-sfarcurile devin mai inchise la culoare
-sânii dumeavoastră încep să producă colostru - un lichid care îl va hrani pe copilas în primele zile de viaţă, acesta va deveni lapte pe parcurs.
-puteţi simţi: oboseală, epuizare, ameţeli, insomnie
-creşterea unghiilor şi a  părului într-un ritm mai rapid
-stări de dispoziţie fluctuante
-nu staţi prea mult în picioare. Simţiţi o stare de slăbiciune? Aşezaţi-vă imediat şi, dacă sunteţi acasă, culcaţi-vă câteva minute.
-dacă simţiţi arsuri reduceţi grăsimile, sosurile şi mai ales prăjiturile şi dulciurile în general.
-dacă aveţi dureri ale gambelor(crampe) faceţi o baie caldă la picioare, seara înainte de culcare, sau plasarea picioarelor ceva mai sus când vă culcaţi în pat.
-pe măsură ce creşte conţinutul abdominal puteţi simţi dureri în jurul şalelor.

Pentru a le calma, culcaţi-vă pe spate, îndoiţi genunchii şi staţi în această poziţie 15 minute sau culcaţi-vă pe o parte tot cu genunchii îndoiţi.


STĂRI DE TEAMĂ... DE DEPRESIUNE SUFLETEASCĂ

Vă bucuraţi nespus de mult de sosirea apropiată a copilului dv. Dar .. . nu ştiţi de ce, deodată, vă cuprinde o teamă, o „strângere de inimă". Şi dacă naşterea nu va evolua bine? Şi dacă copilul . . .? Nici nu îndrăzniţi să vă imaginaţi acest lucru.

De unde vin aceste „gânduri negre", cu totul nejustificate? De unde v-au apărut deodată dv. care aţi fost totdeauna optimista şi curajoasă? Să vă dăm o explicaţie: o dată cu sângele dv. circulă mulţi hormoni ai sarcinii, secretaţi în circulaţie de glandele cu secreţie internă, hormoni care reprezintă ceva nou, neobişnuit pentru organism şi care tulbura echilibrul fizic şi psihic preexistent. Acest „dezechilibru hormonal" este rapid adus la cunoştinţa celulelor nervoase din scoarţa cerebrală, care determină ,,dezechilibrul psihic" arătat (teamă, depresiune, gânduri negre etc). Să nu vă fie teamă, aceste „gânduri negre" nu au nici o altă semnificaţie! Gândiţi-vă totdeauna la sutele de milioane de femei, de pe întinsul pământului, care nasc simplu, normal, fără complicaţii.

NU FIŢI SUPERSTIŢIOASĂ ŞI   NU ASCULTAŢI  DE SFATURILE CELOR DIN JUR !

Din păcate, nu putem încă elimina acest capitol din articolele noastre.

Mai sunt gravide care cred în „deochiatul copilului" şi în „însem­natul copilului", atunci când se sperie de ceva sau când ceva le produce „scârbă".

Orice om şi deci orice gravida, poate încerca la un moment dat această senzaţie de „scârbă", se poate speria  şi totuşi puţini sunt copiii „însemnaţi". O „floricică" pe piele nu-i altceva decît un mănunchi de vase dilatate sau o pigmentare mai intensă. Uneori apar aceste formaţiuni reliefate. Se datoresc unor tulburări în timpul dezvoltării intrauterine.

Toate aceste „semne" pot fi tratate prin metode simple şi eficiente.

Fireşte că sănătatea copilului pe care-l purtaţi este strâns legată de starea sănătăţii dv. Dar nici dv. şi nici altcineva nu vă poate „deochea" copilul cu o simplă privire.

Gravidele primipare (la primul  copil) sunt deseori  cu asiduitate sfătuite de rude, vecini, prieteni.

Vă recomandam să nu daţi, în general, curs acestor sfaturi care de multe ori sunt bine intenţionate, dar nu vi se potrivesc dv. sau poate sunt depăşite. Unicul dv. sfătuitor trebuie să fie medicul sau personalul medical şi numai de sfaturile lor trebuie să ascultaţi.